SNBT 2024

Contoh Soal Bahasa Inggris dan Jawabannya Persiapan Mengikuti UTBK SNBT 2024

UTBK SNBT terdiri dari tiga materi tes yang akan diujikan.Tes Potensi Skolastik (TPS),Literasi Bahasa Indonesia dan Bahasa Inggris, serta Penalaran MM

Penulis: Rizky Aisyah | Editor: Salomo Tarigan
YouTube.com/SNPMB BPPP
Jadwal UTBK - SNBT 2024 

7. The passage is primarily concerned with
A. questioning the dietary advice of the past two decades.
B. contrasting theories of good nutrition.
C. displaying the variety of ways one can interpret scientific evidence.
D. debunking the value of diets that restrict carbohydrates.
E. isolating the cause of the rising rate of obesity.

Jawaban: A
Pembahasan: The article raises the question, Could the dietary recommendations of the last twenty years be wrong? (lines 10-11).

The author's attitude toward the medical experts who ridiculed low-carbohydrate diets as quackery and praised low-fat diets is one of
A. bemused agreement.
B. seeming ambivalence.
C. unconcerned apathy.
D. implicit objection.
E. shocked disbelief.

Jawaban: D
Pembahasan: The author expresses her objection by depicting the medical experts as extreme, ridicul[ing] (line 2) one diet while extolling (line 3) another.

8. The term gospel as it is used in the passage most nearly means
A. one of the first four New Testament books.
B. a proven principle.
C. a message accepted as truth.
D. American evangelical music.
E. a singular interpretation.

Jawaban: C
Pembahasan: Choices a and d are alternate definitions that do not apply to the passage. The author uses gospel (line 8) with its religious implica-tions as an ironic statement, implying that scientists accepted a premise based on faith instead of on evidence.

9. The author uses the word Fact in order to
A. draw a conclusion about the USDA'S dietary recommendations.
B. imply that statistical information can be misleading.
C. hypothesize about the health effects of high-fat, protein diets.
D. introduce a theory about the increased rate of obesity.
E. emphasize a statistical reality regardless of its cause.

Jawaban: E
Pembahasan: The author begins with Fact (line 14) to introduce and highlight statistical information. She or he does not speculate about the meaning of the statistics until the next paragraph.

10. The passage suggests that the obesity trend in the United States is
A. partly a result of inactive lifestyles.
B. the predictable outcome of cutting down on saturated fat.
C. a cyclical event that happens every twenty years.
D. unrelated to a rise in diabetes cases.
E. the unfortunate byproduct of the effort to reduce heart disease.

Jawaban: A
Pembahasan: The author names a sedentary lifestyle of TV watching and Internet surfing (lines 24-25) as a contributing factor to the rise in obesity rates.

11. In lines 26-31, the author implies that the government's 1979 food guidelines
A. relied more on folk wisdom than on scientific study.
B. was based on the theoretical premise that eating less dietary fat reduces heart disease.
C. was negligent in not responding to the increasing incidence of heart disease.
D. no longer bothered to mention nutrient objectives.
E. was successful in reducing heart disease rates.

Jawaban: B
Pembahasan: The passage suggests that the 1979 dietary guidelines responded to a theory that dietary fat (line 34) increases heart disease.

12. The author characterizes the anti-fat message of the last twenty years as
A. elusive.
B. questionable.
C. incoherent.
D. beneficial.
E. inventive.

Jawaban: B
Pembahasan: The passage describes the anti-fat message as oversimplified (lines 48-49) and goes on to cite the importance of certain beneficial types of fat found in olive oil and nuts (lines 38-39).

The author cites the example of a breakfast of a bagel with low-fat cream cheese in order to
A. show that getting a nutritional breakfast can be fast and convenient.
B. demonstrate that carbohydrates are the ideal nutrient.
C. overturn the notion that a carbohydrate-based breakfast is necessarily healthy.
D. persuade readers that they should eat eggs and sausage for breakfast.
E. argue that Americans should greatly restrict their carbohydrate intake.

Jawaban: C
Pembahasan: This example supports the claim that the body uses refined carbo-hydrates in much the same way (lines 42-43) that it does sweets.

13. The author of the passage would most likely agree with which statement?

A. The federal government knowingly gave the public misleading advice.
B. Soaring obesity rates are most certainly a result of low-fat diets.
C. Nutritionists should promote high-fat, protein diets like the Atkin's diet.
D. Scientists should investigate every fad diet with equal scrutiny.
E. There is no definitive evidence connecting dietary fat to heart disease.

Jawaban: E
Pembahasan: Lines 42-43 support this statement.

14. The tone of the last sentence of the passage is one of
A. optimism.
B. resolve.
C. indulgece.
D. irony.
E. revulsion.

Jawaban: D
Pembahasan: The last sentence is ironic-it expresses an incongruity between conflicting dietary advice that targets different types of food as unhealthy, and the reality that humans need to eat.

15. Read the text and answer the question!

Earthquake is any sudden shaking of the ground caused by the passage of seismic waves through Earth's rocks. Seismic waves are produced when some form of energy stored in Earth's crust is suddenly released, usually when masses of rock straining against one another suddenly fracture and "slip." Earthquakes occur most often along geologic faults, narrow zones where rock masses move in relation to one another. The major fault lines of the world are located at the fringes of the huge tectonic plates that make up Earth's crust.

Little was understood about earthquakes until the emergence of seismology at the beginning of the 20th century. Seismology, which involves the scientific study of all aspects of earthquakes, has yielded answers to such long-standing questions as why and how earthquakes occur. About 50,000 earthquakes large enough to be noticed without the aid of instruments occur annually over the entire Earth. Of these, approximately 100 are of sufficient size to produce substantial damage if their centers are near areas of habitation. Very great earthquakes occur on average about once per year. Over the centuries they have been responsible for millions of deaths and an incalculable amount of damage to property.

What will happen when seismic waves pass through Earth's rocks?
A. It will answer why and how earthquakes occur.
B. It may cause an earthquake.
C. It will store some form of energy in Earth's crust.
D. The masses of rock will slip.
E. It may produce seismic waves.

Jawaban: B
Pembahasan:
Soal tersebut menanyakan hal yang akan terjadi ketika gelombang seismik melewati batuan bumi.

Informasi tentang gelombang seismik dapat ditemukan dalam paragraf pertama. Dikatakan bahwa gempa bumi 'adalah setiap guncangan tiba-tiba dari tanah yang disebabkan oleh lewatnya gelombang seismik melalui batuan bumi.' Berdasarkan pendefinisian tersebut, dapat disimpulkan bahwa jika lempengan bumi menerima gelombang seismik, gempa bumi akan terjadi.

Jadi, pilihan jawaban yang tepat adalah B.

(cr30/tribun-medan.com)

Baca berita TRIBUN MEDAN lainnya di Google News

Ikuti juga informasi lainnya di FacebookInstagram dan Twitter

Sumber: Tribun Medan
Halaman 4 dari 4
Rekomendasi untuk Anda
  • Ikuti kami di

    Berita Terkini

    © 2025 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
    All Right Reserved